Oud Zuilen - IJsselstein - Gouda

15 juli 2025 - Gouda, Nederland

Zondagmorgen 13 juli wat korter dan normaal vertrokken uit Oud-Zuilen, om in Utrecht door de Oude Gracht te varen.

Café Belle

Nog een aantal bruggen en sluizen te gaan, die het varen to niet-varen hebben verheven, het duurde en duurde...maar goed, als de brug niet open is, dan kun je niet verder. Maar het is heerlijk weer, dus een lekker zonnetje erbij.. fantastisch.

In de verte de Dom van UtrechtDe Dom nadert

In Utrecht zelf een hele brede grote sluis, waar de deuren nog met de hand open en dicht  gedaan worden, tijdrovend dus, maar wel mooi om te zien. Waar ze wel met de tijd mee zijn gegaan is de pin, alleen pinbetaling a 9 eurootjes per boot. En daar gaan we door de grachten

De Oude GrachtDe Oude GrachtIn optochtDe gespannen kapiteinLangs de terrassen, 't is nog vroeg

en onder bij het gemeentehuis een grachtentunneltje met een bocht erin... zelf onze solarlampjes gingen aan. Aan de binnenkant van de stenen zag je wel dat menigeen de verf wel van de boot af had, wij gelukkig niet, maar 't was krap en spannend.

Door UtrechtDe befaamde tunnel bij het stadhuisDe befaamde stadhuisbrugZelfs onze lampjes gingen aanPoe hè, we zijn erdoor

Albert kan goed sturen, en ook toeteren, want dat moet ook als je de andere kant niet kunt zien. De antenne heeft al het spinnenrag van tunnel gehaald.  Verder door de grachten met onder elke lantaarnpaal een gebeeldhouwde console.

Veel bruggetjes achter elkaarHamburgerbrugEen van de console'sMooi verstoptOok mooi

Er zijn er ongeveer 330 en allemaal verschillend. Na een klein poosje varen we over de Vaartse Rijn een sluis in, daarna oversteek Amsterdam-Rijnkanaal wat ik ook best wel spannend vond, gelukkig niet heel veel verkeer. Over de Merwede een klein stukje en dan langs Nieuwegein

Vlak langs t saikenhoes van Nieuwegein

de Hollandsche IJssel, een prachtige rivier, eerst veel bebouwing, natuurlijk is Nieuwegein geen dorp, maar lang duurt het niet of het zijn weilanden met een mooi kronkelende rivier. Door IJsselstein waar we ook lang op de brugwachter moesten wachten, denk dat de man z'n dag niet had, naar Jachthaven Marnemoende midden in het polderlandschap.

Jachthaven Marnemoende bij IJsselstein

Een heerlijke plek met aan de ene kant een brasserie en de andere kant een schitterend uitzicht. We besluiten morgen ook nog te blijven om de buurt fietsend te verkennen. Maandag dus op de pedalen naar Montfoort, kopje koffie met heerlijk lekkers bij bakker van Dommelen, daarna Harmelen, Linschoten en weer terug naar IJsselstein, wat een mooi gebied, de Lopikerwaard. De Gerbrandytoren, de mast van Lopik zien we dus ook geregeld.

We waaien bijna het dek af

Ondertussen waaien we bijna van de boot af, ietsje overdreven, maar de rosé in het glas rimpelt. Maar de zon schijnt en we blijven lekker dekzitten tot een uur of negen.

Maandag 14 juli, nog even de laatste ronde, afval weg, watertank vol, even nog scheren, ziet Albert opeens Sigrid Loenen in het restaurant voor het raam staan. Hoe is het mogelijk, Sigrid is één van onze trouwste campinggasten geweest, haast vanaf het begin, en dan hierzo. Ze gaf een lezing voor haar werk aldaar, zo grapppig. Jammer genoeg had ze dus niet veel tijd om even bij te kletsen, dat halen we later wel eens in.

De Hollandsche IJssel

De trossen weer los en richting Montfoort, Oudewater richting Gouda ons einddoel. Het weer is in het begin niet echt lekker, forse regenbuien, dus dat is binnen sturen. Maar na enkele uren breekt de zon weer door en vertrekken we weer naar boven. Bij Haastrecht de monumentale Waaiersluis, schijnt bijzonder te zijn, monumentaal.

De Waaiersluis

Zag er ook mooi uit en we werder door een aantal Zuid-Afrikaanse toeristen vrolijk toegezwaaid en op de foto gezet. Op naar het laatste stukje Gouda. Even van de Hollandsche IJssel af direct de sluis in. De sluisdeur gaat omhoog, je krijgt dus direct een regendouche.

De waterdouche de Mallegatsluis

Daarna richting gemeentehaven, nog één brug..... en die gaat maar niet open, met drie boten zijn we al, een ieder heeft al een keer gebeld, steeds is het: duurt 10 minuten, dan komt er iemand, maar dat geloofden we niet meer. Wel horen en zien we van alles, ambulance sirenes, helikopters, een langzaam vliegende straaljager..... Na eidelijk 1,5 uur komt er iemand aan die de brug bedient. Tja, wist 't ook allemaal niet, gebeurt anders nooit.... horen we op het nieuws dat er een dode was bij een schietpartij in een wijk vlakbij ons brugligging. Hopelijk was het niet de normale brugwachter.

Ook hier komt van alles voorbijGoudaHet stadhuis van Gouda

1. Robert roomer:
    16 juli 2025
    Mooi verhaal Janette, leuk om deze plekken vanaf de andere kant te zien.
  2. Paulien van de worp:
    16 juli 2025
    Boy, what a story again, girl.
    André and Jannie are nothing to do with it, pure advertising for the Dutch landscape (from the water) in all its diversity.
    You could turn it into a video blog, it's going viral, which I'm going to hum you. Instead of:
    "In the year 12 BC, the Batavians - a Germanic tribe - entered our country in hollowed-out tree trunks near Lobith."
    Nou ja zeg...wordt het ineens in het Engels vertaald! Ik krijg het ook niet meer in het Nederlands terug... I snap er no ball of, Je moet het maar zien als 1e vertaling van je boek (videoblog).
    Maar dan met de titel : How the Drents took over
    Holland in 2025.
    En Sjaan, brugwachters heten not for botsing brugWACHTERS. Ze wachten echt very long.